I Zimbabwe har polis och demonstranter drabbat samman idag efter att regeringen chockhöjt bensinpriset.
Foto: ZINYANGE AUNTONY

Protester i Zimbabwe efter höjda bensinpriser

1:31 min

I Zimbabwe har polis och demonstranter drabbat samman idag efter att regeringen chockhöjt bensinpriset.

Från och med idag har Zimbabwe världens högsta bensinpris. Efter att regeringen i helgen beslutade om att mer än fördubbla priset, kostar en liter bensin nu runt 30 kronor i Zimbabwe. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Runt om i Zimbabwe har protester urartat till ett gatukrig mot polisen idag. Demonstranter har bränt bildäck, blockerat stora transportleder och polisen har svarat med tårgas. Regeringen menar att bensinpriset utnyttjas av politiska motståndare för att skapa kaos och förstörelse.

Prishöjningen på bensin är ett försök från Zimbabwes regering att anpassa efterfrågan efter den minskande importen av bränsle, som i sin tur beror på landets kroniska brist på utländsk valuta. Som i sin tur beror på att landets president Emmerson Mnangagwa varken fått igång landets sargade exportindustri eller vunnit tillbaka utländska investerares förtroende, efter att han tog över efter förra presidenten Robert Mugabe hösten 2017.

Under Mugabes nästan 40 år långa styre drevs Zimibabwes ekonomi i botten.

Så krisen idag är bara den senaste i en rad ekonomiska motgångar senaste tiden. I valutakrisens spår har Zimbabwe under hösten och vintern återkommande drabbats av tomma butikshyllor och strejker från stora yrkesgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista