Anna Breman, chefekonom på Swedbank och riksdagshuset
Foto: Jonas Ekstrrömer/Magnus Hjalmarson Neideman /TT.

Chefsekonom: Ny regering kan ge högre räntor

2:21 min

Det långdragna politiska spelet om en ny regering, senast fyrpartiuppgörelsen om de 73 punkterna, har nästan inte lett till några marknadsreaktioner. Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman och förklarar det med att det är annat som upptar marknadsaktörernas intresse.

– Det har varit så många händelser i omvärlden som har drivit marknaderna de senaste veckorna. Det är mycket oro kring amerikansk politik, det är brexit som ligger i fokus, det är europeisk konjunktur. Så ur ett internationellt perspektiv så är Sverige en liten, trygg mycket god ekonomi och man har förtroende för svensk statsfinanser. Det gör att det varit väldigt lite fokus från marknaden på svensk politik när det gäller räntor och valutor. Däremot så påverkades en del företags aktier av den del av förslagen som kom förra veckan.

Anna Breman tror att regeringsförhandlingarna måste dra ut på tiden betydligt längre och leda till extraval innan det ger upphov till någon större marknadsoro. Men marknaden kan reagera redan den här veckan om vi får en ny regering baserad på 73-punktsprogrammet.

– Om man ser att överenskommelsen blir klar så kanske det kan påverka räntemarknaden. Mycket tyder på att vi får en betydligt mer expansiv finanspolitik framöver. Det betyder att staten kan behöva låna upp mer pengar för att finansiera nya utgifter och skattesänkningar. I det läget kan man få höjda marknadsräntor eftersom marknaden tänker att nu kommer det att finnas mycket mer obligationer på marknaden.

Om en ny regering börjar förverkliga de förslag som finns i fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L så skulle det enligt Swedbanks chefsekonom kunna dämpa den konjunkturavmattning som de flesta prognosmakare ser i korten.

– Skattesänkningar och en del utgiftsökningar samtidigt kan stödja den svenska konjunkturen. Men det beror på hur man gör det, i vilken omfattning och när man gör det.

Skulle det kunna förlänga högkonjunkturen lite grann?

– Det kan förlänga högkonjunkturen men svensk konjunktur kommer att mattas av något i närtid, det kan vi räkna med. Men det kan motverka den avmattningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista