”S+MP+C+L skulle inte äventyra finanserna”

2:09 min

Den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har slutit väntas inte äventyra statsfinanserna om den genomförs. Det menar Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Samtidigt är det osäkert vad många av förslagen kommer att kosta.

– När man lägger ihop allt det där kanske det blir en lite för stor summa men det återstår att se, säger Harry Flam, professor i Internationell ekonomi vid Stockholms universitet och ordförande i det Finanspolitiska rådet.

Högre kostnader för skolan, sjukvården, arbetsmarknadsreformer, polisen och försvaret är några områden som Harry Flam framhåller som osäkerhetsfaktorer i den 73 punkter långa lista på förändringar som nästa regering ledd av Stefan Löfven har tänkt att genomföra. Om den tillträder vill säga, statsministeromröstningen hålls på fredag, som det ser ut.

Hary Flam ser skattesänkningar på minst tio miljarder nästa år bland förslagen, sex miljarder för borttagen värnskatt och fyra för sänkt pensionärsskatt, och det blir lägre sparande.

– Eftersom skatterna sänks och en del utgifter ökar.

Hur rimmar det här dokumentet med det som Finanspolitiska rådet har eftersträvat?

– Det här är ju en mer expansiv politik men vi vet i dag inte hur det här kommer att slå i den offentliga sektorns samlade sparande än, men inriktningen är mer expansiv.

Finanspolitiska rådet är en myndighet vars uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Rådet har kritiserat regeringen för att ha sparat för lite under högkonjunkturen. Nu tror de flesta bedömare på en svagare konjunktur framöver vilket kan ge skäl för en del högre utgifter, enligt Harry Flam.

– En viss lättnad i finanspolitiken kan vara motiverad nästa år. Det beror på hur stor den är naturligtvis och hur konjunkturen utvecklas, men jag ser inga stora orosmoln på horisonten på grund av det här programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista