Liberaler motsätter sig V:s krav på inflytande

2:25 min

Det finns inget utrymme för Stefan Löfven att göra eftergifter åt Vänsterpartiet.

Det menar flera Liberala riksdagsledamöter som Ekot har talat med.

Juno Blom säger att när Vänsterpartiet nu kräver inflytande över politiken så hamnar uppgörelsen mellan de fyra mittenpartierna i ett nytt läge.

– Nu har det kommit in nya fakta i ärendet som jag inte riktigt vet vad det står för säger hon.

Så du menar att det behövs en ny diskussion inom partiet?

– Ja, det är klart, säger Juno Blom.

Arbetet med att få till en ny regering hamnade i ett nytt läge när Vänsterpartiet igår deklarerade att man inte tänker släppa fram en rödgrön regering - stödd av Liberalerna och Centerpartiet - med mindre än att också Vänsterpartiet får igenom något av sin politik.

Inom Vänsterpartiet har en skrivning om att partiet inte kommer att ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige väckt ont blod.

Men beskedet från Stefan Löfven är ändå att överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ligger fast.

Ändå säger han att Vänsterpartiet kan förhandla om frågor som inte rör det samarbetet. Och den bilden delar Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Det finns inga förbud att tala med andra partier på områden som inte ingår i överenskommelsen, säger Jan Björklund.

Men liberalen Helena Gellerman ser skrivningen i överenskommelsen mer bokstavligt.

Hon säger att det nu är upp till Stefan Löfven att hitta något sätt att tillfredsställa Vänsterpartiet, utan att bryta mot avtalet. Själv kan hon inte se hur det skulle gå till.

– Det är som det står, att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande på den politiska inriktningen under mandatperioden, säger Helena Gellerman.

Liberalerna har hela tiden varit splittrade i frågan om Stefan Löfven eller Ulf Kristersson bör leda nästa regering.

Åtta av partiets 20 riksdagsledamöter gick ut och förordade Ulf Kristersson som statsminister, men fick till slut ge vika för partimajoriteten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista