Superrika kineser påverkar världsekonomin

I Kina, som fortsatt styrs av kommunister, finns det numera tusentals superrika multimiljonärer. Den nya extremt välbärgade gruppen har blivit så stor att den amerikanska affärstidningen Forbes numera listar och rankar Kinas rikaste, precis som i den kapitalistiska världen.
Li Qinfu heter en som kvalat in på Forbes lista över de rikaste i Kina. Han intar plats 71 med en förmögenhet på många miljarder kronor. Han är en av dem som drog nytta av kursändringen inom ekonomin under Deng Xiaoping på 80-talet. Bondsonen blev multimiljardär på pengar från tryckeri- och textilbranschen i samarbete med japanska företag och hans guldkantade vardag är idag fjärran från Kinas alla fattiga bönder eller statligt anställda. Hälften av alla inkomster i Kina betalas ut till 20 procent av befolkningen. Deras växande förmögenheter märks alltmer i världsekonomin, i form av investeringar i främst USA och Japan. Li Qinfu visar gärna upp sina rikedomar. I en artikel om affärsmannen Li Qinfu i New York Times framgår hans svaghet för bilar: en Lamborgini värd fem miljoner kronor, men som kostat otroligt mycket mer med Kinas skyhöga importskatter på bilar, två Bentley, två Mercedes-Benz, flera bilar av märket BMW och en hel rad japanska lyxbilar ingår i hans bilpark. Där kan man också läsa om en fastlandskines som köpt ett hus i Hongkong för 300 miljoner kr. Varningar från olika håll om att den klyfta som vuxit fram de senaste 20 åren mellan rika och fattiga i Kina håller på att bli så stor att den hotar social stabilitet i landet avvisar Li Qinfu i intervjun. Den ultrarika kinesen anser att ett mer demokratiskt politisk system är viktigare för att lätta på spänningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista