Fp vill minska bidragsberoende i förorter

Folkpartiet larmar om situationen i segregerade förorter. Enligt Folkpartiets Mauricio Rojas har utslagningen tagit fart under de senaste fyra åren.

– De siffror jag har fått är otroligt nedslående egentligen. När inte ens hälften har ett jobb, då har man en bakgrund till en utveckling som kan sluta hur som helst, säger han.

Mauricio Rojas har lett en arbetsgrupp inom folkpartiet som har sammanställt statistik från tre förorter i Södertälje; Ronna, Hovsjö och Geneta.

Utanförskapet ökar
Enligt Mauricio Rojas så är det genomsnittsförorter, i den meningen att det finns andra ställen där det är bättre, men också sådana, till exempel utanför Göteborg, där det är ännu sämre ställt.

Folkpartiet pekar på att under de allra senaste åren, från 2001 och framåt, har utanförskapet ökat kraftigt i de områdena.

Här finns siffror om att på tio elever i grundskolan så uppnår sex av dem inte behörighet för gymnasiet

Sysselsättningsnivån är under 40 procent, alltså det är färre än fyra av tio vuxna invånare som har jobb.

Ökat bidragsberoende
Socialbidragsberoendet och förtidspensioneringarna har på sina håll fördubblats mellan 2001 och 2004. Samtidigt, på tre år, har våldsbrotten ökat, misshandelsfallen med 34 procent och skadegörelse med över 50 procent.

Den här bilden går emot den officiella om att situationen sakta förbättras.

Garantier
Folkpartiets recept för att motverka utslagningen är jobb- och utbildningsgarantier.

– Vi kan inte skapa riktiga jobb åt alla nu. Inte minst i opposition, det kommer att ta tid. Men vi säger att vi måste hindra det passiva bidragstagandet.

– Därför säger vi framför allt för de som kommer nya nu till Sverige, att de ska inte gå in i det passiva bidragstagandet. De måste från första dagen ha en sysselsättning som är samhällsnyttig, säger Mauricio Rojas.

Olika verklighetsbilder
Regeringen har däremot inte samma bild av verkligenen som folkpartiet. Regeringen använder en anna tidsperiod och får därför fram andra siffror.

På fredagen debatterade riksdagen segregation och integrationsminister Jens Orback sa då att de åtgärder som regeringen vidtagit ger effekt.

Regeringen tittar på åren mellan 1997 och 2003 och får då fram uppgifter om att arbetslösheten bland utrikesfödda har minskat, liksom det långvariga socialbidragsberoendet.

Skillnaden i siffrorna kan sammanfattas som att om man tittar på utvecklingen sen sent 90-tal och in på 2000-talet som regeringen gör, så ser det ut som att situationen har förbättrats.

Tittar man på utvecklingen från 2000-talets början och framåt, som folkpartiet gör, så har segregeringen ökat.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".