"Förödmjukelse eller vågspel väntar V"

3:02 min

Vänsterpartiet har en säker förödmjukelse på kort sikt, som på lång sikt kan leda till ganska goda siffror i opposition, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

I dag inleder talmannen Andreas Norlén en ny runda samtal med partiledarna.

Frågan nu är om Stefan Löfven har lyckats övertyga Vänsterpartiet om att släppa fram honom som statsminister, och i så fall till vilket pris?

– Om Vänsterpartiet hade fått ett inflytande politiskt hade vi inte haft den här situationen, då hade de inte varit så förbaskade. Ur sin synpunkt har de att välja på en högerpolitik med SD, eller en högerpolitik utan SD. Det vill de inte vara med om, det är därför födslovåndorna kring den här regeringsbildningen just nu är så starka, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp har ytterligare ett möte inplanerat nu på morgonen, i samband med talmansrundan.

Partiet har varit tydligt med att uppgörelsen som Socialdemokraterna gjort med M, C och L innehåller för mycket högerpolitik och att klausulen om att utestänga Vänsterpartiet helt från inflytande är en förödmjukelse. Exakt vad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet kräver för att tolerera Löfven är dock oklart.

– Vänsterpartiet har en säker förödmjukelse på kort sikt, som på lång sikt kan leda till ganska goda siffror i opposition mot en sån här socialdemokratisk regering. Eller ett vågspel att visa att man inte låter sig köpas så lätt, men det är ett vågspel som kan resultera i Kristersson som statsminister och ett större stöd för SD, säger Tomas Ramberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista