Löfven: Är redo att nomineras

0:38 min

Stefan Löfven är redo att nomineras som statsminister inför omröstningen på fredag. Det berättade han på en pressträff efter sitt samtal med talmannen på måndagsförmiddagen. Men han vill inte berätta om han säkrat stödet från Vänsterpartiet.

– Det måste Jonas Sjöstedt svara på, säger han.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, säger Stefan Löfven (S) efter mötet med riksdagens talman Andreas Norlén.

Men han vill inte avslöja vad han har fått för besked från Jonas Sjöstedt om hur Vänsterpartiet kommer att rösta. Han vill heller inte svara på hur stor risken är att han inte blir vald på fredag.

– Låt mig säga så här. Jag har blivit lite luttrad. Inget är klart förrän allting är klart, säger Löfven.

Sedan V i måndags meddelade att partiet i nuläget inte är berett att släppa fram Stefan Löfven som statsminister har Löfven och Sjöstedt haft samtal — men inga förhandlingar.

– Jag har inte förhandlat om överenskommelsen. Vi har samtalat om vår relation. Jag har aldrig jämställt V med SD, säger Löfven.

Enligt honom ligger överenskommelsen mellan S, MP, C och L fast.

– I stort har vi nu en politik som kan ta Sverige framåt, säger Löfven.

Han öppnar dock för att V i framtiden kan vara med i förhandlingar om frågor som inte omfattas av uppgörelsen. Och han tänker stå upp för de reformer som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden.

– Det är klart att jag kommer att kämpa för de reformer jag tycker är bra, säger Löfven.

Han säger också att han vill ha tillbaka de reformer som försvunnit i den budget som riksdagen antog i december och som bygger på M och KD:s förslag.

Han kan dock inte lova att de återinförs, utan hänvisar till att det bestäms i kommande budgetförhandlingar med MP, C och L.

Under morgonen har Vänsterpartiets riksdagsgrupp haft möte för att ta del av vad partistyrelsen landade i för beslut sent på tisdagskvällen.

Men Jonas Sjöstedt var fåordig efter mötet.

– Jag kan inte säga något, säger han till TT:s reporter på väg från mötet.

– Jag har pressträff efter mötet med talmannen.

Klockan 10.10 träffar han talmannen och efter det kommer V-ledaren att uttala sig.

Partiet har varit tydligt med att uppgörelsen som Socialdemokraterna har gjort med MP, C och L innehåller för mycket högerpolitik och att klausulen om att utestänga Vänsterpartiet helt från inflytande är en förödmjukelse. Exakt vad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet kräver för att tolerera Löfven är dock oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista