"Hot från V gör det svårare att enas"

2:26 min

Inom kort väntas arbetsmarknadens parter inleda nya förhandlingar om arbetsrätten.

Men Vänsterpartiets hot om att fälla Löfvenregeringen gör det svårare för fack och arbetsgivare att komma överens om arbetsrätten, det menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

– Ja, det är klart att det sänker trycket på fackföreningsrörelsen att hitta lösningar. Om de tror att det här hotet är verksamt så är det ingen tvekan om att det delvis lyfter av trycket, både på Stefan Löfven men framför allt på fackföreningsrörelsen, säger Anders Weihe.

Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet säger bland annat att Lagen om anställningsskydd, Las, ska ändras år 2021 med tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. En utredning tillsätts i april.

Om sådana förslag läggs på riksdagens bord kommer Vänsterpartiet verka för att väcka misstroende mot regeringen.

– Om den nya regeringen lägger fram överenskommelser om förslag om marknadshyror eller angrepp på anställningstryggheten via lag, då kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven, sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i går.

Parallellt kommer arbetsmarknadens parter att förhandla om en förändrad arbetsrätt. Om resultatet faller den nya regeringen i smaken är det dessa förändringar som ska genomföras.

Enligt arbetsgivarsidan behövs ett hot om lagstiftning för att facket ska röra på sig men det blir ett dåligt sätt att förhandla, något yttre tryck behövs inte, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på tjänstemännens centralorganisation, TCO.

– Vi utvecklar ju arbetsrätten hela tiden i kollektivavtalen. Problemet med det här upplägget är att vi tvingas förhandla om ett problem som politiken har bestämt finns, inte ett problem som vi själva har identifierat och definierat, säger han.

Facken eftersträvar mer pengar till kompetensutveckling och färre visstidsanställningar. Anders Weihe på Teknikföretagen tycker inte att fler undantag i turordningsreglerna skulle lösa arbetsgivarnas problem att behålla rätt kompetens. I stället vill han ersätta Las med ett system med avgångsvederlag som gör det lättare att säga upp. Förhandlingen med facken kommer nog igång snabbt, tror han.

– Ja, vi kommer dra igång förhandlingar. Risken är att trycket är för lågt på fackföreningsrörelsen för att de ska kunna göra ordentliga förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista