Forskare: Flytta inte assistans till kommuner

2:05 min

Tunga handikappforskare och personer med funktionsnedsättning i Storbritannien varnar Sverige för att flytta ansvaret för personlig assistans åt barn från stat till kommun.

I förra veckan föreslog den svenska LSS-utredningen den ändringen.

Brittiska kommuner har trots öronmärkta pengar dragit ned stödet till de mest sårbara barnen under senare år.

Hemma hos familjen Roberts i Sheffield har alla tre barnen mellan två och nio år funktionshinder som epilepsi, autism och utvecklingsstörning och behöver dessutom alla tre andningshjälp med bland annat respirator.

Sara Roberts är ensamstående men får hjälp av sin gamla mamma och av personliga assistenter till två av barnen några timmar varje dag. När hon hör om den svenska LSS-utredningen som bland annat föreslår att kommunerna ska ta över ersättning till barnassistans från staten så skakar hon på huvudet.

– Det är ett stort misstag, tror jag. Vi kallar det postkodlotteriet här i Storbritannien, säger Sara Roberts. Har man tur bor man i en kommun där funktionsnedsatta barn får den hjälp de har rätt till enligt lagen, men ofta inte.

Hennes bild stöds av forskning som visar att stöd till britter med funktionsnedsättning minskat kraftigt sedan finanskrisen 2009.

Handikappforskaren Tom Shakespeare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine som varit huvudförfattare för en WHO-rapport om funktionshinder varnar Sverige för att följa i Storbritanniens fotspår där kommuner fått statliga öronmärkta medel och ändå skurit ned pengarna till personlig assistans.

Om LSS-utredningens förslag genomförs, så bedömer professor Tom Shakespeare att det riskerar att leda till att fler funktionsnedsatta i Sverige måste bo på institution, få sämre hälsa och öka isoleringen.

I Studio Ett i eftermiddag sänds ett reportage om hur neddragningarna av personlig assistans till funktionsnedsatta i Storbritannien slagit.