Möte i Sverige mellan Syd- och Nordkorea

2:13 min

På hemlig plats i Stockholm håller höga företrädare för Nord och Sydkorea möten idag för att hitta en väg framåt i kärnvapennedrustningen i Nordkorea. Det uppger källor till Ekot.

På plats i Sverige sedan igår är Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-hui och idag anlände Sydkoreas särskilde chefsförhandlare i Nordkoreafrågor Lee Do-Hoon hit.

Och även representanter för USA kommer att ansluta om dagens möte i Washington mellan USA utrikesminister Mike Pompeo och Nordkoreas chefsförhandlare i kärnnedrustningsfrågan Kim Yong Chol löper väl. Då kommer USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun att snabbt sätta sig på ett plan till Sverige för att ansluta sig till mötet här med representanterna för Nord och Sydkorea. Det uppger källor till Ekot.

I månader har förberedelser pågått för att få till detta hemliga möte. Sveriges koreasändebud Kent Härstedt har rest runt och mött alla parter i frågan för att få fart i processen kring Nordkoreas kärnvapennedrustning. Efter mötet i Singapore i juni, som resulterade i ett mycket vagt dokument, har arbetet tappat fart.

Men nu har ryktena kring att det är nära för ytterligare ett toppmöte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong Un och USA:s president Donald Trump kommit allt tätare. Platsen som nämns allt oftare är staden Danang i Vietnam som har faciliteter för att hålla ett sådant möte.

Med på dagens möte mellan de Syd och nordkoreanska representanterna finns, enligt TT, även Sveriges utrikesminister Margot Wallström och kabinetsekreteraren Annika Söder samt Kent Härstedt.

Sveriges långa relation till Nordkorea, med en ambassad i Pyongyang sedan 1973, har även tidigare spelat en stor roll i omvärldens kontakter med den slutna dikaturen. Margot Wallström tog emot Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho i Stockholm i mars i år, tre månader innan Singaporemötet.

UD bekräftar för Ekot att den Nordkoreanska vice ministern är här och att det ska pågå rundabordsamtal med fler internationella experter. Men vill inte säga mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista