Polis vaktar regeringsbyggnaden.

Misstänkt attentatsförsök i Haag

Holländsk polis har gripit sju personer misstänkta för att förbereda en terrorattack i Nederländerna. Parlamentet och regeringsbygganden spärrades av, sedan två riksdagsledamöter tagit emot dödshot.

Den man som misstänks vara gruppens ledare är en 19-åring av marockanskt ursprung. Han var i färd med att skaffa skjutvapen och sprängmedel för att sannolikt angripa politiker och en regeringsbyggnad. Det hävdar de holländska myndigheterna.

Ytterligare sex personer, 18 till 30 år gamla, greps också i Haag, Amsterdam och Almere, misstänkta för att delta i förberedelserna av en terrorattack.

Holländska media har rapporterat om att skottlossning hörts i en invandrarstadsdel i Haag, men det har polisen inte bekräftat.

Regeringsbyggnad avspärrad
Ett 20-tal kravallutrustade poliser spärrade också ingångarna till parlamentet och regeringsbyggnaden i Haag.

Polisstyrkor slog till mot de sju misstänkta efter att nya dödshot riktats mot de två holländska parlamentsledamöterna Ayaan Hirsi Ali och Geert Wilders.

Årsdag av uppmärksammat mord
Hirsi Ali och Wilders tvingades gå under jorden efter mordet på filmregissören Theo van Gogh den 2 november förra året.

De är båda mycket kritiska mot den militanta islamismen och de som greps på fredagen misstänks för att ligga bakom de nya dödshoten som kommit i samband med den annalkande årsdagen av mordet på van Gogh.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".