Sofie Lycksell och Patricia Svensson från Publicistklubbens östra krets med Rebecka Montelius med blommor och tavla emellan sig. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
Sofie Lycksell och Patricia Svensson från Publicistklubbens östra krets delade på fredagsförmiddagen ut priset Guldsleven 2018 till P4 Jönköpings grävande reporter Rebecka Montelius. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
Småland

P4-medarbetare prisad för bevakning av Gica-fallet

1:36 min

Grävande reportern Rebecka Montelius tilldelas Guldsleven 2018, för sin bevakning efter Gicas död i Huskvarna.

Den hemlöse EU-migranten Gheorge Hortolemei-Lupu, kallad Gica, hittades död i en park i Huskvarna sommaren 2018 och en rättsprocess mot två pojkar som misstänks ha mördat honom pågår fortfarande. Rebecka Montelius, grävande reporter på P4 Jönköping, får nu Publicistklubben i östra kretsens pris Guldsleven för sin bevakning av utredningen kring Gicas död.

– Det var lite omtumlande och väldigt, väldigt, väldigt roligt. Jättekul att få den här uppmärksamheten och bekräftelsen på ett jobb som man lagt ner mycket tid på, men som också förstås är ett lagarbete. Jag har ju inte gjort allt, utan det är ju många som har jobbat med det här på redaktionen, säger Rebecka Montelius.

Priset ges till någon som rört om ordentligt i grytan. I motiveringen står:

"...för att hon med stark nyhetsvittring och imponerande uthållighet gjort utmärkt lokal journalistik om en händelse som kommit att beröra hela Sverige. Med gediget journalistiskt fotarbete i Huskvarna kartlade hon vad som hände när den hemlöse tiggaren Gheorge "Gica" Hortolomei-Lupu dödades. Hon genomförde uppdraget utan att väja för svårigheterna som följer när misstänkta gärningsmän är unga och avslöjade såväl brister i samhällets skyddsnät för utsatta som främlingsfientlighet i lokalsamhället."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista