terrorrättegången
1 av 3
Väkare och polis utanför säkerhetssalen Stockholms tingsrätt. Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Man med glasögon framför bokhylla.
2 av 3
Advokat Thomas Olsson företräder en av de misstänkta. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Stockholms tingsrätt Terrorrättegång
3 av 3
Poliser utanför säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: Nils Petter Nilsson/TT.

Ny bevisning i terrorrättegången

2:01 min

I dag fortsatte rättegången mot de män som är misstänkta för att ha förberett ett terrordåd i Sverige, och för terrorfinansiering.
Under eftermiddagen förhördes den man som enligt åklagaren ska ha tagit del av instruktioner om bombtillverkning och sen köpt kemikalier för att tillverka en bomb.

I förhöret sa mannen att det var färg han han intresserad av när han köpte ett restlager från ett konkursbo, och att de kemikalier som följde med och som åklagaren menar att han köpt i syfte att bygga en bomb för ett attentat inte var något han ville ha.

När det gäller de saker som åklagaren kallat stridsutrustning, som hittades i ett av mannens förråd, det handlar till exempel om bajonetter, och en gasmask så sa han att det inte var hans saker, utan att de tillhörde en person han arbetat med.

Tidigare under dagen la åklagaren fram den ny bevisning som kommit till efter att rättegången startade, enligt åklagaren har den man som köpte kemikalierna följt en kanal på appen Telegram där det finns instruktioner om bombtillverkning

Men den misstänkte mannen säger att han inte tagit del av några instruktioner om bombtillverkning, och att han inte har anslutit sig till kanalen. Hans försvarare Thomas Ohlsson sa så här i rätten:

– Han har inte anslutit sig till kanalen, har inte varit medveten om att den funnit på hans telefon och han har heller inte tagit del av det innehåll som finns.

Under eftermiddagen fick rätten också se fler propagandafilmer som männen enligt åklagaren delat med varandra, och åklagaren sa att hans bild är att männens planer var att begå ett attentat i terrorgruppen islamiska statens namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista