Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskrivningarna fortsatt höga

Det finns ingenting som tyder på att den kraftiga ökningen av sjukskrivningarna kommer att minska. Det säger Riksförsäkringsverkets chef Anna Hedborg som på torsdagen frågades ut av riksdagens socialförsäkringsutskott.
Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg anser att en förklaringen till att sjukskrivningarna ökar är att värderingarna har ändrats och att det har blivit naturligt att människor tar till sin sjukdom som förklaring till påfrestningar i tillvaron. – Det har blivit ett sätt att reagera på livets alla påfrestningar, att söka sig så att säga mot sin sjukare del. Jag tror att det är en väldig fara i det här att uppleva sig själv som sjuk tidigt i livet där för att det bestämmer så mycket av hur man kommer att leva sitt liv, därför är det ganska oroande med de sjukskrivningstal som gäller ganska unga människor, säger Anna Hedborg. Eftersom många människor idag sjukskrivs för att de känner sig utbrända och läkarvetenskapen inte kan sätta någon riktigt diagnos och därmed behandlig för symptomen blir det svårarare att hantera, enligt Anna Hedborg. Därför är det enligt Anna Hedborg desto viktigare att göra det som går på den enskilda arbetsplatsen även om det inte beror på arbetsplatsen om någon känner sig sjuk.. – En bra arbetsplats är bra både för friska och för sjuka människor, säger Anna Hedborg. Enligt statistik som Anna Hedborg lade fram för riksdagens socialförsäkringsutskott visar alla prognoser att sjukskrivningarna kommer att fortsätta att öka. Det kommer att ta flera år att vända trenden. Trots ökningen av sjukskrivningarna är det ingen ökning av rehabiliteringsinsatserna från försäkringskassorna. Resurserna går åt till att betala ut ersättningar, enligt Anna Hedborg. Sjukskrivningarna är mycket högre inom arbetsplatser i kommun och landsting än inom det privata näringslivet, och i Norrland sjukskriver läkarna betydligt fler än i södra Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".