Tredelad bild: Granskog i vinterskrud, fjällskog i höstfärger och tallskog med grönt lingonris.
Skogsägare har hårt kritiserat inventeringen av nyckelbiotoper, som nu inte återupptas enligt fyrpartiuppgörelsen. Miljöorganisationer är kritiska mot beslutet. Foto: Jens Meyer/TT, Henrik Montgomery/TT, Vidar Ruud/TT.

Ny skogspolitik stoppar inventering av skyddsvärda arter

1:58 min

Det finns nu politisk enighet kring flera miljöfrågor, däribland flera skogsfrågor i fyrpartiöverenskommelsen. Men i detta döljs starka intressemotsättningar. Till exempel om inventeringen av skogens skyddsvärda arter, som inte kommer att bli av.

Virke från ett område med känsliga arter, en så kallad nyckelbiotop, blir nästan omöjligt att sälja. Uppköpare vill ha råvara som kan klassas som hållbar, och det bygger på inventeringen av nyckelbiotoper.

Skogsägare, som är måna om att få skogen såld, har hårt kritiserat inventeringen av nyckelbiotoper, som tillfälligt stoppades, och nu inte återupptas.

Ett bra besked i fyrpartiöverenskommelsen säger LRF skogsägarnas ordförande, Sven Erik Hammar.

– Den kartläggning det var tänkt att vara från början, den har kommit att missbrukas. I dag används den ju för att stoppa avverkningar, den används av dem som inte vill att skog brukas. Och så kan vi inte ha det, säger Sven Erik Hammar.

Men inventeringen är ett sätt att skaffa kunskap, om marknaden då kräver kunskap, vad är det för fel att skaffa sådan kunskap?

– Men kunskapen har kommit att missbrukas så att den drabbar enskilda markägare på ett orimligt sätt. Då kan man inte bara fortsätta som om det inte hade betydelse. Det här måste hanteras på ett sätt som gör att nyckelbiotoperna passar in i den svenska naturvårdsmodellen. För det gör de inte idag, säger Sven Erik Hammar.

Men flera miljöorganisationer är kritiska. Greenpeace och Världsnaturfonden anser att de kvarvarande svenska orörda skogen är i fara genom den uteblivna inventeringen. 

– Vi vill ju veta att den natur vi skyddar också är den som är mest skyddsvärd. Och för att veta det behöver vi kunskap om var den finns. Och för att få den kunskapen behöver vi inventera de skogarna. Det var just det som den här utökade nyckelbiotopsinventeringen var till för, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

– Nu sker inte den. Jag tror det är ett stort misstag. Om den sedan görs på rätt sätt eller ej, det är en helt annan fråga. Då får man i så fall lägga till resurser eller förbättra inventeringsmetodiken eller kunskapen hos dem som inventerar, säger Johanna Sandahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista