Barn i Somalia väntar på mat. Foto: Mustafa Haji Abdinur/Scanpix
1 av 3
Somalias barn tillhör världens fattigaste som blir allt fattigare. Foto: Mustafa Haji Abdinur/TT.
En av Oxfams bokhandlar i Glasgow.
2 av 3
En av hjälporganisationen Oxfams bokhandlar i Glasgow. Foto: Andy Buchanan/TT
Somalisk kvinna med två barn sitter vid en husvägg.
3 av 3
Det är på bekostnad av de fattigaste kvinnorna och flickorna som de allra rikaste blir allt rikare menar Oxfam. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.

Rikaste blir rikare och fattigaste blir fattigare

0:23 min

Hjälporganisationen Oxfam lägger varje år fram sin ojämlikhetsrapport inför att världens rikaste och mäktigaste möts på världsekonomiskt forum i schweiziska Davos, som öppnar måndag morgon och pågår tills på torsdag.

Årets rapport heter: "2018 - ett guldår för miljardärerna", och Oxfam konstaterar där, det som vi hört många gånger förut: att världens allra rikaste blir allt rikare.

Och, det som vi också hört många gånger förr, upprepas igen: det här sker mest på bekostnad av världens kvinnor och flickor.

Oxfam har räknat ut att världens 2 000 dollarmiljardärer förra året sammanlagt tjänade 23 miljarder kronor - om dagen.

Därför ställer man i årets rapport frågan: Hur rimligt är det egentligen att den rikaste procenten förra året kunde öka sina förmögenheter så dramatiskt, när tillgångarna för de 3,8 miljarder människor som utgör världens fattigaste såg sina med sammanlagt fyra miljarder kronor om dagen?

Enligt Oxfam förstör de ökande klyftorna kampen mot fattigdomen, de är skadliga för våra ekonomiska system och orsakar stora slitningar mellan människor runt om i världen.

I rapporten framhålls att många regeringar förvärrar ojämlikheten genom att underfinansiera sjukvård och utbildning, samt genom att inte kräva tillräckliga skatter från företag och de rikaste individerna.

Bristen på åtgärder mot ren skatteflykt - eller skattebrott - lyfts också fram, och det understryks att många av de allra rikaste gömmer undan sammanlagt cirka 70 000 miljarder kronor från sina länders skattemyndigheter.

Oxfam gör ett konstaterande, som väl också kan ses som ett förslag:

Om världens rikaste, alltså en procent av jordens befolkning,betalade en halv procent extra i skatt på sina förmögenheter, då skulle det räcka mer än väl till att låta de över 250 miljoner barn som inte går i skolan, att göra det.

Det skulle också finansiera hälso- och sjukvård för över 3 miljoner svårt sjuka människor som riskerar att dö utan behandling och mediciner.

Oxfam vill att världens regeringar överväger att införa skatter på till exempel arv och kapital, vilket man påpekar har sänkts eller avskaffats i många länder, till exempel så har ju även Sverige avskaffat arvsskatt.

Ur Oxfams rapport:

  • Antalet miljardärer har fördubblats sedan finanskrisen för tio år sedan.
  • En ny miljardär tillkom varje dag mellan 2017 och 2018.
  • 100 miljoner människor tvingas in i extrem fattigdom varje år på grund av sjukvårdskostnader.
  • Halva jordens befolkning lever på mindre än 50 kronor om dagen, och varje dag dör 10 000 personer på grund av att de inte har råd med sjukvård.

Källor: Oxfam, Credit Suisse Wealth Databook och Forbes Billionaires List.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista