Här är Sveriges nya ministrar

2:14 min

En stor skattereform, mer pengar till kommunerna och ändringar i arbetsrätten var några av sakerna från fyrpartiöverenskommelsen som statsminister Stefan Löfven nyss lyfte fram regeringsförklaringen. 

Exempelvis blir miljöpartisten Amanda Lind kulturminister och socialdemokraten Anders Ygeman kommer tillbaka som minister på infrastrukturdepartementet.

Den erfarne tjänstemannen Hans Dahlgren blir statsråd hos Stefan Löfven, socialdemokraten Matilda Ernkrants på utbildningsdepartementet och socialdemokraten Jennie Nilsson på näringsdepartementet och miljöpartisten Åsa Lindhagen blir jämställdhetsminister. 

Andra ministrar flyttas, exempelvis blir Lena Hallengren ny chef för socialdepartementet

Regeringsförklaring bestod till stor del av kända förslag från regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna som Löfven i sig lyfte fram. Stefan Löfven tog också upp kraven som Centerpartiet och Liberalerna drivit igenom i överenskommelsen som utökade undantag i turordningsreglerna.

I regeringsförklaringen tog Stefan Löfven också upp ett par sakområden som inte berörs av samarbetet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna som rättspolitik och utrikes- och säkerhetspolitik där han betonade alliansfriheten.

 

Stefan Löfven presenterar sex nya ministrar i sin regering:

  • Hans Dahlgren (S) blir statsråd i statsrådsberedningen.
  • Anders Ygeman (S) blir statsråd i infrastrukturdepartementet, ett nytt departement.
  • Matilda Ernkrans (S) blir statsråd i utbildningsdepartementet.
  • Åsa Lindhagen (MP) blir statsråd i arbetsmarknadsdepartementet.
  • Jennie Nilsson (S) blir statsråd i näringsdepartementet
  • Amanda Lind (MP) blir statsråd i kulturdepartementet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista