Tyskland och Frankrike i nytt vänskapsavtal

2:08 min

Tysklands och Frankrikes regeringschefer, Merkel och Macron, ska i tyska Aachen på tisdagen underteckna ett nytt vänskapsavtal.

Det ska stärka samarbetet mellan de båda länderna och främja utvecklingen i hela EU, står det i det så kallade Aachen-avtalet.

I historiska Aachen har rådhusets kröningssal ställts i ordning för Angela Merkel och Emmanuel Macron.

På förmiddagen ska de underteckna avtalet som också kallas Élysée två. Så lånar dagens ceremoni av den allvarsamma anda som rådde när företrädarna, Konrad Adenauer och Charles de Gaulle, på dagen för 56 år sedan slöt Élyséefördraget, som var ett viktigt steg för att ärkefienderna skulle bli vänner.

Aachen-avtalet handlar om att stärka samarbetet mellan länderna på en rad områden: försvar och säkerhet, utrikes- och utvecklingspolitik, djupare integration av näringsliv och skattepolitik, utbildning och forskning, gemensamma infrastrukturprojekt och att förenkla tillvaron för människor som lever och arbetar på båda sidor om den fransk-tyska gränsen.

Kritik mot att Tyskland och Frankrike går sin egen väg, och exkluderar andra, tillbakavisar den tyska regeringen.

– Syftet med de fördjupade relationerna är uttryckligen att det också ska gagna integrationen i hela EU, sa Merkels talesperson.   

För den på hemmaplan så ansatte franske presidenten är det viktigt att visa framgångar i Europapolitiken, där han har lovat att blåsa nytt liv i det haltande EU-samarbetet. 

Merkel har kritiserats för sin tröga respons på Macrons inviter hittills. Men inför EU-valet i maj råder stor oro inom Berlin-regeringen för att nationalistiska, EU-fientliga krafter ska vinna terräng. Det ligger i Tysklands intresse att Macron kan visa upp framsteg.

Det är inte konkreta handlingsplaner som utmärker de 16 sidor som undertecknas, men att det sker är en stor symbolhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista