Rapport: Antisemitismen har blivit normaliserad

2:09 min

Enligt en färsk rapport från EU-kommissionen tycker drygt hälften av européerna att antisemitism och förnekelse av förintelsen är ett problem.

EU-Kommissionären Věra Jourová säger till Ekot att siffran är låg och att hon är förvånad.

– Jag har alltid trott att det var tydligt att förintelsen har ägt rum, att 6 miljoner människor dödades. För mig är det otänkbart att någon skulle förneka det, säger Věra Jourová, EU-kommissionären med ansvar för rättsliga frågor.

Inför förintelsens minnesdag på söndag lägger EU-kommissionen fram en färsk undersökning som visar att drygt hälften av européerna tycker att förnekelse av förintelsen och antisemitism är ett problem. Ungefär 40 procent av de 27 000 tillfrågade i EU:s 28 medlemsländer säger att det inte är ett problem.

Sverige sticker ut i rapporten genom att vara det EU-land där störst andel, 80 procent, anser att antisemitism och förintelseförnekelse är ett problem.

– Det är ett tydligt besked till den svenska regeringen att vara vaksam och vidta åtgärder, säger Věra Jourová.

Undersökningen visar också att den judiska befolkningen själv ser antisemitism som ett mycket större och allvarliga problem än den icke-judiska befolkningen.

Antisemitism har blivit normaliserat menar Pascale Falek-Alhadeff, som jobbar på Bryssels judiska museum där fyra människor dödades av en terrorist för snart fem år sedan.

Hon försöker dock hitta positiva aspekter på utvecklingen. Som att de själva, efter attacken mot museet, startade samarbeten med andra grupper, särskilt muslimska föreningar.

– Det startade en interkulturell dialog och broar mellan samhällsgrupper, säger Pascale Falek-Alhadeff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista