EU-länder som säljer pass varnas av Bryssel

2:01 min

Fullt medborgarskap och ett EU-pass, eller rätten att bo i ett EU-land är till salu på många håll i Europa.

Nu vill EU att länderna skärper kontrollen av köparna.

Skärp kontrollen – det är uppmaningen från Bryssel, till alla de medlemsländer som öppnar sin och därmed EU:s dörr för rika ryssar, kineser, turkar, saudier och amerikaner för att nämna de vanligaste nationaliteterna.

Malta, Bulgarien och Cypern sätter prislappen på ett medborgarskap till många miljoner kronor.

Portugal, Spanien, Storbritannien och Grekland utfärdar så kallade ”Gyllene visum”, som ger icke-EU-medborgare rätt att leva där mot en kraftfull investering i fastigheter, statsobligationer eller annat.

Portugals parlament antog senast för någon vecka sedan en utvidgning av sitt visumprogram. Välbärgade som investerar fem miljoner kronor i något miljöprojekt, är välkomna.

EU-kommissionen i Bryssel varnar i dag medlemsländerna för missbruk och att vissa investerare egentligen bara är ute efter att få ett fotfäste innanför EU:s mur för att öppna bankkonton och ägna sig åt ekonomiskt brottslighet och penningtvätt. Dessutom när systemet korruption.

Penningtvättshärvan kring Danske Bank med Estland och ryska investerare inblandade är ett fall som bidragit till reaktionen i Bryssel.

EU-kommissionen styr inte över medlemsländer, men manar alla att enas om stärkta, gemensamma kontroller och även öppenhet sinsemellan kring ansökningar och vilka investerare som har avvisats.

Laure Brillaud på Transparency International, en organisation mot korruption, uttrycker kritik i tidningen Financial Times. Hon menar att EU-kommissionen borde arbeta mycket hårdare på gemensamma regler för visum och pass, och att dagens situation gör EU:s gräns porös för kriminalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista