Björklund: Två år sedan sprickan uppstod

1:59 min

Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna är grunden för överenskommelsen med Socialdemokraterna, säger Jan Björklund (L).

– Jag har varit bekymrad över detta i två års tid, och nu nådde det sin kulmen, säger han.

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L i regeringsbildningen är en konsekvens av att Moderaterna öppnat upp för samtal med Sverigedemokraterna, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Centerledaren Annie Lööf sa till Svenska Dagbladet på onsdagen att hon efter valet i september blev besviken på M och KD när de på egen hand gick fram i en skarp statsministeromröstning och sökte aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

För Jan Björklund kom den besvikelsen över Moderaternas agerande redan för två år sedan, säger han.

– Det började för två år sedan när dåvarande moderatledare Anna Kinberg Batra öppnade upp för att Moderaterna skulle kunna börja förhandla med Sverigedemokraterna.

– Hon uttryckte det som att man skulle samtal med SD i utskotten, och med det menade hon egentligen att man skulle förhandla. Där insåg många av oss, och jag också, att det här blir otroligt besvärligt. För min del är det inte tänkbart att vi skulle basera en borgerlig regering på samarbete med SD, ett parti som är grundat i den svenska nynazismen, säger Jan Björklund i P1-morgon.

Under partiernas arbete med regeringsbildning under hösten 2018 växte Jan Björklunds besvikelsen kring hur Allianspartierna M och KD förhöll sig till SD.

– Jag har varit bekymrad över detta i två års tid, och nu nådde det sin kulmen, som själv ville att Alliansen skulle försöka locka till sig Miljöpartiet för att tillsammans med dem göra Ulf Kristersson till statsminister.

– Jag ville att Alliansen skulle arbeta blocköverskridande. Men det ville inte Moderaterna.

Jan Björklund vill inte dödförklara Alliansen, något som M-ledaren Ulf Kristersson redan gjort.

– Jag tycker vi ska sträva mot en borgerlig valseger nästa gång. Men det bygger på att Moderaterna vill det, och det blir svårare om Moderaterna successivt närmar sig Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista