Per Bolund väntas ta över efter Fridolin

1:02 min

Allting tyder nu på att Miljöpartiets nästa manliga språkrör heter Per Bolund. Detta efter att både han och huvudkonkurrenten Daniel Helldén idag har lämnat besked om de vill kandidera.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger idag till Dagens Nyheter att han har lyssnat på Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar. Han ställer alltså upp som språkrör om medlemmarna väljer honom på partiets kongress i maj.

Det nuvarande manliga språkröret Gustav Fridolin har redan meddelat att han lämnar sin post och förutom Per Bolund har Stockholms borgarråd Daniel Helldén nämnts som favorit till posten. Men han säger nu till Ekot att han inte ställer upp.

– Mitt besked är att jag är hedrad och glad över att ha blivit nominerad, men jag väljer att tacka nej till nomineringarna.

Varför då?

– Därför att jag har ett så viktigt uppdrag i Stockholm att se till att ställa om trafiken och göra Stockholm till en mer levande stad.

Du har tidigare sagt att du är intresserad av rikspolitiken, är inte det här ett bra tillfälle i så fall?

– Jag är intresserad av rikspolitiken, framför allt av att kunna göra konkreta förändringar. Men nu tycker jag att Per Bolund, som nu har sagt att han ställer upp som språkrörskandidat, att han är en bra kandidat som bör ta den posten.

Per Bolund vill idag inte kommentera sitt besked för Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista