Inga tillväxtsamtal för Svenskt näringsliv

Organisationen Svenskt näringsliv tänker inte ge sig in i några nya diskussioner med regeringen som liknar de så kallade tillväxtsamtalen som ägde rum häromåret. Det sade Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i Lördagsintervjun i Ekot.

– Det blev inte så mycket. Därför kände man sig lurad och besviken. Det har satt djupa sår inom svenskt näringsliv.

Hur då?

– Man drar sig för att sätta sig i samtal med olika politiker därför att man känner att det är lätt att bli en gisslan i systemet, säger Urban Bäckström.

De så kallade tillväxtsamtalen ägde rum efter att nej-sidan vann folkomröstningen om euron och då regeringen ville skapa samförstånd med näringslivet om hur det skulle bli fart på tillväxten.

Men inom svenskt näringsliv var det många som uppfattade framgångarna som mycket magra och den dåvarande VD:n Ebba Lindsö fick utstå mycket hård kritik för att organisationen gått med på att ”gå på kafferep hos regeringen ” som en del vassa tungor uttryckte det.

”Vi ska träffa alla som vill prata med oss”
Nuvarande VD:n Urban Bäckström säger att det Svenskt näringsliv inte kommer att ställa upp på några liknande samtal.

– Vi kan berätta om företagandets villkor och vi ska träffa alla som vill prata med oss. Men att hamna i direkta förhandlingar tror inte jag på, det är erfarenheten från de här tillväxtsamtalen. Vi framför vår uppfattning och sedan är det de olika partiernas roll att bestämma sig, säger Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv.

Pontus Mattsson
pontus.mattson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".