Avlyssning beviljas allt oftare

Uppdaterad 11:36
Domstolarna tillåter hemlig telefonavlyssning i allt större utsträckning. Förra året beviljades 714 telefonavlyssningar för den öppna polisen och några hundra för Säpo.

Det blir allt vanligare att domstolar godkänner hemlig telefonavlyssning. Nu kommer kritik från flera av de offentliga ombud som infördes för ett år sedan och som ska garantera den avlyssnades rättssäkerhet.

– Jag tror att en välskriven promemoria från polisen går igenom under alla omständigheter. Det finns ju ingenting att väga uppgifterna mot, säger ett av ombuden, Rolf Nöteberg, tidigare chefsrådman vid Stockholms tingsrätt.

”Av naturliga skäl i polisens händer”
Enligt den tidigare domaren och numera offentliga ombudet Rolf Nöteberg är domstolarna av naturliga skäl i polisens och åklagarens händer när de ska ta beslut om hemlig telefonavlyssning.

En sekretessbelagd utredning pågår och det offentliga ombudet kan bara ifrågasätta och i efterhand överklaga.

Men en granskning som Sydsvenska Dagbladet gjort visar att knappast något av de 65 offentliga ombud som förra året tillsattes för att garantera rättssäkerheten i domstolarna, har valt att överklaga.

Många anser att det inte är någon idé eftersom de inte kan skaffa sig någon djupare bild av misstankarna som ligger till grund för avlyssningen.

Samtidigt fortsätter antalet hemliga telefonavlyssningar att öka.

”På sikt skulle det kunna öka kvaliteten”
Förra året fick den öppna polisen tillstånd att avlyssna i 714 fall och Säkerhetspolisen i ytterligare några hundra. Det är en fördubbling på fyra år.

Förre chefsjustitieombudsmannen Claes Eklundh har sagt till Sydsvenska Dagbladet att de offentliga ombuden saknar både insyn och inflytande, men enligt Rolf Nöteberg fyller de ändå en viktig funktion.

– På sikt skulle det kunna öka kvaliteten på de utredningar som underställs domstolen, säger Rolf Nöteberg, tidigare chefsrådman och numera offentligt ombud. 

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".