Estland röstar via internet

I Estland hålls kommunalval under söndagen. I valet tillämpas vad som sannolikt är världens mest långtgående system för röstning via internet.

En stor del av de estniska väljarna har kunnat förhandsrösta hemma vid datorn. Ett exempel på hur it-revolutionen drar fram kanske ännu mer dramatiskt i Baltikum än hos oss i Sverige.

Avancerat elektroniskt röstningssystem
Glöm de tjatiga tv-bilderna med politiker som droppar röstsedeln på valdagen i valurnan inför fotografblixtarna.

Ifall den estniska framtidsvisionen slår in blir det istället hemma-hos-bilder i tv när den politikern klickar sin id-signatur på den egna datorn.

80 procent av medborgarna i Estland har sedan 2002 ett särskilt elektroniskt id-kort som är grundbulten i vad som beskrivs som världens mest avancerade elektroniska röstningssystem. Under veckoslutets kommunalval tas det i bruk.

– Med id-kortets och pinkodernas hjälp bläddrar du fram listan på valkandidater på webben. Du väljer numret på din kandidat, säger Tarvi Martens som har utvecklat systemet.

Via ett antal krypterade koder och en id-signatur på kortet går man så igenom en process som anonymiserar valet, på samma vis som när pappersvalsedeln läggs i ett slutet kuvert. Det hela går fort.

Chansen att rösta via webben kunde esterna utnyttja de tre dagar förhandsröstningen pågick den gångna veckan. Uppåt 10 000 gjorde det.

Inte aktuellt för Sverige
Hur stor andel av väljarna de utgör är svårt att gissa. Många fruktar ett allmänt lågt valdeltagande. Hur som helst, elektronisk röstning förekommer på andra håll i världen, oftast då i form av datorer i vallokalerna.

Också Schweiz har prövat internetröstning hemifrån, men då har väljarna fått speciella pinkoder med ordinarie post. Det är opålitligare, säger Tarvi Martens, som menar att säkerheten i det estniska valet är minst lika stor som i de mest utvecklade internetbankerna.

I Sverige säger Valmyndigheten att det inte finns skäl att införa något som liknar det estniska systemet.

Annars är det systemet ett led i en större vision, där det elektroniska kortet som började delas ut 2002 ses som nyckeln till en massa aktiviteter medborgare och institutioner emellan.

Kommunalvalet under veckoslut är ett exempel. Att snart sagt alla medborgare i ett allmänt val kan internrösta var helst de befinner sig, är världsunikt.

Bengt Lindroth, Tallinn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".