Högkvalificerade ska kunna få särskilt visum

1:56 min

Fyrpartiuppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna utlovar ett särskilt visum för högkvalificerad arbetskraft, som ett sätt att underlätta för företag att rekrytera nyckelpersonal från utanför EU.

Planerna välkomnas av juristen Johannes Forssberg på stiftelsen Centrum för Rättvisa som har drivit flera fall om indragna arbetstillstånd i domstol. Han menar att det nuvarande systemet försätter den som kommit hit för att jobba i en alltför svag ställning rent rättsligt.

– I dag är det alltid arbetskraftsinvandraren som får ta smällen för sin arbetsgivares fel, säger han.

Enligt uppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna ska en utredning om ett sådant visum tillsättas i år, för att sedan börja gälla från 2021.

Trots ett par domar i Migrationsöverdomstolen som säger att arbetskraftsinvandrare inte ska utvisas för enstaka, mindre misstag som deras arbetsgivare har gjort, så drabbas människor fortfarande oproportionerligt av fel som deras arbetsgivare – eller tidigare arbetsgivare – gjort, enligt juristen Johannes Forssberg.

Ett fall som Centrum för Rättvisa just nu driver gäller ingenjören Ali Omumi, som utvisats för att hans förr-förra arbetsgivare missat att betala sjukförsäkring under några månader.

En tid efter att han tvingats lämna landet, sökte Ali Omumi nytt arbetstillstånd, för att komma tillbaka till ett jobb på ABB i Ludvika. Men han fick avslag, eftersom Migrationsverket såg det som en förlängning av det gamla arbetstillståndet, oavsett om den nya arbetsgivaren följt reglerna eller ej. Forssberg menar att beslutet är fel och inte har något stöd i lagen.

Ali Omumi själv är nu i Turkiet, och hoppas på ett snabbt besked i domstol i sin sak. När han hör om den nya regeringens planer på särskilda visum för sådana som han, blir han först glad.

– Det verkar vara en bra idé. Men jag hörde att det ska ta två år att införa. Sverige behöver internationella talanger nu. Två år är i det sammanhanget mycket lång tid, säger Ali Omumi.

Själv kan han inte vänta så värst länge till på besked. Hans hustru är gravid, och de behöver komma på plats där de ska vara innan bebisen kommer, och snart får hustrun inte flyga längre på grund av graviditeten. Därför söker Ali Omumi nu jobb i Norge och Tyskland i stället.

Enligt Martin Ådahl från Centerpartiet så innebär överenskommelsen mellan de fyra partierna inte bara ett nytt slags visum, utan även att regeringen ska se över hur det nuvarande systemet fungerar.

– Det finns en väldigt stark viljeinriktning i det här avtalet att stoppa kompetensutvisningarna. Och det innebär att den nya praxis som ska stoppa kompetensutvisningarna ska följas upp och tryggas, säger Ådahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista