Expert: Rysk kränkning sticker ut

1:55 min

Regeringen kommer kontakta ryska ambassaden efter kränkningen på svenskt luftrum.

Den ryska kränkningen av svenskt luftrum utanför fastlandet, söder om Karlshamn under den gångna helgen, är den första sedan oktober 2017. 

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att att man nu kommer ta kontakt med ryska ambassaden.

Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, påpekar att kränkningen sticker ut eftersom det har varit lugnt på senare tid. Det är även svårt att avgöra om det beror på upptrappning eller om det är en slump.

– Det mesta sannolika är att man från rysk sida inte har ansett att det har gynnat Ryssland att trappa upp eller hålla liv i den konflikten. Att man har sannolikt sett det som mer gynnsamt för Ryssland att försöka sänka konfliktnivån lite, säger Westerlund.

Ryska intressen ligger snarare i att ha goda relationer med Sverige och återgå till tiden innan den ryska annekteringen av Krimhalvön, menar Fredrik Westerlund. Ryssland har framfört en önskan om att Sverige ska återuppta militärt samarbete med Ryssland.

I dag rapporterade ryska statliga medier om att ett svenskt plan närmat sig ryskt luftrum men identifierats och avhysts redan på internationellt vatten. Att Sverige, likt Ryssland och många andra länder runt Östersjön, skickar ut signalspaningsplan över sjön är inte ovanligt, enligt Försvarsmakten.

– Jag vet ju inte vilket tillfälle de syftar på exakt utan det jag kan säg det är att vi flyger ofta och blir därmed också ofta identifierade av ryskt flyg, säger Jesper Tengroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista