Klart: Makedonien blir Nordmakedonien

1:54 min

Det grekiska parlamentet har röstat ja till att Makedonien tar namnet Nordmakedonien.

Efter en 38 timmar lång och hård debatt kunde talmannen Nikos Voutsis till slut meddela att grekiska parlamentet med mycket knapp majoritet röstat ja till det historiska avtalet med grannlandet. Den 28 år långa namnkonflikten är därmed slut, i alla fall på pappret – Makedonien byter nu namn till Nordmakedonien.

Makedonien godkände förra året sin del i avtalet, men i Grekland har proteserna varit stora inför dagens omröstning, en klar majoritet av grekerna är emot avtalet, och i går sökte folkmobbar upp två parlamentsledamöters bostäder.

Internationellt hyllas avtalet som ett exempel på god konfliktlösning, och Makedoniens, alltså numera Nordmakedoniens, premiärminister Zoran Zaev gratulerar Greklands premiärminister Alexis Tsipras för en historisk seger.

Avtalet öppnar nu för Nordmakedonien att söka medlemskap i både EU och Nato, nåt som Grekland tidigare hindrat – Grekland accepterade nämligen inte grannlandets användning av namnet Makedonien, eftersom det också i norra Grekland finns en region som heter så. Grekland har menat att grannlandet gjort anspråk på både grekiskt territorium och grekisk historia genom att välja samma namn som det antika grekiska kungariket Makedonien.

Avtalet ser ut att lösa dom här knutarna, det finns skrivningar som drar en skarp gräns mellan den moderna staten Nordmakedoniens historia och Greklands. En expertgrupp ska framöver kunna påpeka felaktigheter i skolböcker och atlasböcker som beskriver historien felaktigt, och de båda länderna förbinder sig att respektera de här.

Man har även avtalat andra detaljer som hur registreringsskyltarna på bilarna i Nordmakedonien ska se ut, och lovat att öppna ambassader i respektive land och förbättra affärsrelationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista