Ekots lördagsintervju
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Jimmie Eliasson/Sveriges Radio

"Inte vad jag önskat om jag fick välja själv"

1:29 min

Ylva Johansson ser fram emot att fortsätta jobbet som arbetsmarknadsminister, trots att politiken på hennes område är en
helt annan än den hon gick till val på.

Bland annat ska hon lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form.

– Jag tror att det här kan bli bra. Det är inte vad jag hade önskat mig om jag fick välja själv, men det är ganska bra att man inte bestämmer själv alltid utan att vi har den här överenskommelsen mellan fyra partier, säger Ylva Johansson i Ekots lördagsintervju.

– Att ta sig ann en större reformering av Arbetsförmedlingen, det gör jag med glädje.

Socialdemokraterna gick inte till val på att förändra Arbetsförmedlingen, men har ändå länge kritiserat hur myndigheten fungerar.

Efter kompromissen med Centerpartiet och Liberalerna ska nu all jobbförmedling läggas över på privata aktörer. Arbetsförmedlingens roll blir att kontrollera de arbetssökande och de privata företagen.

Andra länder som privatiserat sin arbetsförmedling ger inget entydigt svar på om privatisering är mer effektivt för företag och jobbsökande. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är beredd att pröva, och hon tror inte heller att omställningen blir så dramatisk.

– Redan i dag är det ungefär 60 procent som utförs av privata företag, i upphandlad modell från Arbetsförmedlingen. Det är inget alldeles nytt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista