Antibiotika
Foto: Poppe, Cornelius

Brittiskt förslag ska ge ny antibiotika

2:07 min

Ett nytt försök att få fram nya antibiotika har presenterats. Snart kan tillverkarna ersättas för vilket värde nya mediciner kan få för samhället.

Den brittiska regeringen lovar stimulansåtgärder så att läkemedelsindustrin ska anstränga sig mer för att utveckla nya antibiotika.

Vid det ekonomiska toppmötet i Davos presenterades ett förslag där bolagen ersätts för värdet som ett nytt antibiotikapreparat har, inte för varje förpackning man säljer. Något som välkomnas av den svenska läkemedelsindustriföreningen.

– Vi välkomnar det, vi måste hitta sätt att ge incitament för att ta fram nya antibiotika. Genom att de nya produkterna ska användas i en så enormt begränsad omfattning så måste vi hitta en ny affärsmodell så att det finns incitament för en kommersiellt forskande läkemedelsindustri, säger Bengt Mattsson som är sakkunnig i branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen. 

– För det är väldigt kostsamt att ta fram de här substanserna.

Hotet växer från de resistenta bakterierna som snart står emot varje form av antibiotika.

Om 30 år räknar man med att de motståndskraftiga infektionerna dödar 10 miljoner människor varje år. Utan verksam antibiotika kan många insatser också i dagens vård bli potentiellt livsfarliga, t ex kejsarsnitt, höftledsoperationer eller transplantationer.

Det är bakgrunden till att den brittiska regeringen nu lanserar en femårsplan som ska minska resistenta infektioner med 10 % fram till år 2025 och få färre patienter att drabbas av motståndskraftiga bakterier i vården.

Dessutom måste användningen av antibiotika minska. Och den tillverkare som lyckas ta fram ett effektivt antibiotikum ska belönas. På så sätt hoppas man att bolagen ska investera mer i forskningen om nya antibiotikasorter.

Bengt Mattsson vid Läkemedelsindustriföreningen vill att också Sverige blir en pilotmarknad för de nya affärsmodellerna:

– För några av de nya substanser som har kommit ut på marknaden och precis är på väg ut så testar man helt nya affärsmodeller och några sådana piloter skulle vi gärna se att det görs i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista