Många döda efter bomber vid kyrka

0:27 min

Minst 20 personer dödades och över 70 skadades när två bomber exploderade vid katedralen i Jolo i Filippinernas Suluprovins. Presidentens talesperson säger att de ansvariga ska krossas.

Bilder inifrån katedralen visar hur flera kyrkbänkar är totalförstörda med bråte liggandes över det svärtade golvet. Den första bomben ska ha exploderat i katedralen under en gudstjänst på söndagsmorgonen. När polis och soldater kom dit exploderade en andra bomb på en parkeringsplats.

Uppgifterna om antalet döda varierar. Flera av dödsoffren uppges vara soldater. Dådet beskrivs som ett av de dödligaste på flera år i en region som präglas av stor instabilitet.

– Filippinernas väpnade styrkor kommer att anta utmaningen och krossa dessa gudlösa brottslingar, säger Salvador Panelo, talesperson för president Rodrigo Duterte.

Försvarsminister Delfin Lorenzana kallar dådet en feg handling och uppmanar lokalbefolkningen att vara vaksam.

"Vi kommer att använda lagens fulla kraft för att gärningsmännen som ligger bakom den här händelsen ställs inför rätta", säger ministern i ett uttalande.

Enligt Gerry Besana, talesperson för militären, kommer en granskning av bombmaterialet troligen kunna ge information om vem som ligger bakom explosionerna.

Terrorsekten Islamiska Staten påstår sig ligga bakom attacken, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning IS propagandaorgan Amaq. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista