Politiska beslut bakom ökade sjuktal

Att sjukfrånvaron ökade kraftigt i slutet av 90-talet var till stor del en följd av den ekonomiska krisen och olika riksdagsbeslut. Enligt en ny forskningsrapport från Arbetslivsinstitutet blev följden att ett framgångsrikt system för rehabilitering av sjukskrivna havererade.

– Att antalet sjukskrivna ökar har inte att göra med en epidemi eller att befolkningen har en ökad tendens att missbruka sjukförsäkringen. Det har mer att göra med att det avancerade arbetet med problemlösning vid svåra sjukfall på arbetsplatserna kollapsade några år innan sjuktalen åkte i höjden. Därmed försvann möjligheterna att avsluta sjukperioderna , säger projektledaren, docent Tor Larsson på Arbetslivsinstitutet.

Längre sjukperioder
Arbetslivsinstitutets rapport gäller framförallt kommunerna där ju sjukfrånvaron ökade allra mest. Och ökningen berodde inte främst på ett större antal sjukskrivna personer utan till största delen på att sjukperioderna blev längre.

En viktig anledning till det var att de så kallade anpassningsgrupperna försvann. De grupperna hade kommit till efter Lagen om anställningskydd LAS som förbjöd uppsägning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Och i anpassningsgrupperna skulle arbetsgivare och fack samråda om svårare sjukfall med hjälp av bland andra representanter för försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Delpension togs bort
Men det här systemet tynade bort i mitten av 90-talet. Ett skäl väl var att den ekonomiska krisen gjorde att kommunerna fick sämre med pengar till rehabilitering och enklare reträttjobb rationaliserades bort.

Starkt bidrog också flera riksdagsbeslut, till exempel att försäkringskassan inte längre fick hjälpa till i de här anpassningsgrupperna med förtidspension på deltid för dem som inte helt och fullt orkade komma tillbaka till jobbet. Och allt det här tillsammans ledde till att de som tidigare fick hjälp nu istället blev kvar i sjukskrivning.

– Det är förändringar som har beslutats i stort politiskt samförstånd över blockgränserna i riksdagen som väsentligen förklarar att verksamheten med anpassningsgrupperna har kollapsat. Då blev det omöjligt att lösa den här typen av svåra sjukfall som har funnits i alla tider. Därmed läggs sjukdag till sjukdag utan att man löser ärendet som tidigare, säger Tor Larsson, forskare på Arbetslivsinstitutet.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".