River upp domen mot expolisen – efter en timme

1:49 min

Domarna är oeniga med juryn i fallet med expolisen Eirik Jensen och river upp frikännandet i narkotikadelen.

– Hela fallet måste därför tas om med nya domare, säger domare Kristel Heyerdahl.

Tidigare på måndagen kom motsvarande hovrättsdomen där den före detta polisen Eirik Jensen ansågs av juryn som skyldig till grov korruption. Däremot friades han för medhjälp till narkotikasmuggling. En lättad Jensen kramade om sin sambo inför tv-kamerorna.

Omedelbart efter juryns utslag drog sig domarna tillbaka för att begrunda utfallet.

En dryg timme senare kom det överraskande beskedet – att rättens tre professionella domare har valt att underkänna juryns frikännande.

– Lagmansretten finner att den åtalade otvivelaktigt är skyldig till åtalspunkt ett och beslutar enhälligt att fallet ska prövas på nytt, med andra domare, säger huvudomaren Kristel Heyerdahl.

Domarna har dragit slutsatsen att de båda anklagelserna hör ihop.

Eirik Jensens försvarare John Christian Elden kallar det hela ”en underlig seans”, som är en stor besvikelse för hans klient.

– Det är klart att han är mycket besviken över beslutet från de professionella domarna. Det såg han inte komma, säger försvarsadvokat John Christian Elden.

Enligt advokaten väljer Eirik Jensen att överklaga domarnas överraskande beslut till Norges högsta domstol.

Polischefen Eirik Jensen arbetade med att bekämpa narkotika och gängkriminalitet i Oslo. Men i september 2017 dömdes han av Oslo tingrett till 21 års fängelse för grov korruption och medhjälp till att ha smugglat in nästan 14 ton hasch i landet.

Den så kallade ”haschbaronen”, har erkänt att han under 20 år smugglat in stora mängder hasch till Norge, och påstod att detta möjliggjorts genom att polischefen skickat kodade sms till honom. Han fick viss straffrabatt för att ha samarbetat i utredningen och dömdes till 15 års fängelse.

Båda överklagade domen i första instans. Kumpanen ville ha strafftiden kortad medan Eirik Jensen överklagade i skuldfrågan.

Rättegången i Borgarting lagmansrett inleddes i augusti och avslutades den 23 januari, efter 77 rättegångsdagar. Därefter påbörjade juryn sina överläggningar, som avslutades på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista