Turismen på Patong Beach och andra thailändska badorter är i full gång igen.

Thailand lika populärt som före tsunamin

Resandet till Thailand är tillbaka på samma nivåer som före tsunamikatastrofen. Varannan resa i vinter är redan bokad, och det är ungefär samma orter som lockar som före tsunamin.

Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson är förvånad över intresset.

– Vi är glatt överraskade själva. Vi hade ett väldigt starkt Thailandsår förra året innan tsunamin slog till och bokningarna ligger på samma nivå i år igen. Trots att områden som Phi Phi Island och Khao Lak har försvunnit ligger det på samma nivå totalt, säger Lottie Knutson.

Snabb återhämtning
Mindre än ett år efter tsunamikatastrofen i Sydostasien så är charterresandet till Thailand tillbaka på samma nivåer som innan.

Bedömare i branschen förväntade sig en återhämtning, men inte att det skulle gå så snabbt. Under september har försäljningen av höstens och vinterns resor tagit fart, och hälften av resorna till Thailand är redan bokade.

Vissa resmål borta
I topp ligger bland annat Phuket och Krabi, som båda drabbades hårt av tsunamin. Men samtidigt har de för svenskar värst drabbade områdena Khao Lak och Phi Phi försvunnit som chartermål, säger Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson.

– Svenskarna har väldigt starka band med Thailand och de verkar ha förstärkts efter flodvågen.

Är det inte konstigt att folk återvänder till samma ställen trots att de har sett katastrofbilderna?

– De värst drabbade områdena söker sig inte svenskar medvetet tillbaka till om man inte själv som anhörig vill tillbaka för att förstå och sörja. Men de områdena har ingen chartertrafik i dag.

Enligt Thailändska turistbyrån i Stockholm reser ungefär 200 000 svenskar om året till Thailand. Där märkte man av en minskning av resandet efter tsunamin, men sedan två månader har intresset ökat starkt igen. Förutom charterresorna kommer flera flygbolag att utöka sina reguljära turer till Thailand i vinter.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".