Schyman förlorade mot Expressen

Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman förlorade på torsdagen överraskande förtalsmålet mot tidningen Expressens förre chefredaktör och ansvarige utgivare Joachim Berner. Stockholms tingsrätt friade Berner, trots att en tryckfrihetsjury dessförinnan hade uttalat att det var förtal av Expressen att påstå att Schyman skulle medverka i en erotisk film.
– Jag är otroligt besviken. Jag menar att de kan rimligen inte ha tagit tillräckligt allvarligt på det faktum att man har manipulerat med rubriker så att man har fabricerat rena lögner och det i mycket kränkande ordalag, säger Gudrun Schyman. Tingsrätten gör bland annat bedömningen att uttrycket ''erotisk film'' inte kan likställas med ''pornografisk'', vilket Schyman menar, och att detta är utgångspunkten för prövningen. Däremot anser tingsrätten att löpsedeln gjorts så att sammanhanget blivit vulgärt och att det är ''uttryck för en bedrövligt dålig journalistik'', men rätten menar att det inte deras sak att vara smakdomare. Det var i november förra året som Expressen i en artikel och löpsedel påstod att Gudrun Schyman skulle medverka i en erotisk film, och enligt Schyman skedde publiceringen på ett djupt kränkande sätt. Därför stämde hon tidningens dåvarande ansvarige utgivare Joachim Berner. För knappt en månad sedan vann hon en delseger då en förtalsjury ansåg att Expressen borde fällas för förtal. Efter juryns utslag gick målet tillbaka till Stockholms tingsrätt, som inte behövde rätta sig efter juryns röstning och som nu alltså gjort den juridiska prövningen. Gudrun Schyman får nu betala rättegångskostnader på 43 000 kr, och hon kommer att överklaga tingsrättens dom till hovrätten. – Men jag kan ju konstatera att tingsrättens sätt att argumentera och resonera tydligen är i otakt med hur tryckfrihetsjuryn resonerade, som ju efter ett mycket kort sammanträde kom fram till en helt annan slutsats, och har vi då den situationen att juridiken är i otakt med vad medborgarna anser att det ska vara så är det inte någon bra situation.
Helena Jansson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".