Inga nya pengar till Arbetsförmedlingen

2:17 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att nedskärningarna på Arbetsförmedlingen var väntade i och med Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Men regeringen kommer inte ge några nya anslag till myndigheten för att undvika uppsägningar.

– Det kommer bli färre personer som arbetar på Arbetsförmedlingen, färre kontor och väsentligt mindre resurser till de som är arbetslösa och behöver stöd.

Så nedskärningarna står fast med din politik?

– Det läggs en ändringsbudget men jag vill säga att med det fyrpartisamarbete vi har så bör man inte räkna med annat än marginella justeringar av budgeten för arbetsmarknadspolitiken.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson måste hålla sig till överenskommelsen med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, och några nya pengar för att motverka varslet på Arbetsförmedlingen blir det inte.

Överenskommelsen säger också att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden.

– I den överenskommelsen är det långtgående att mycket av matchningen ska läggas ut på privata aktörer, och den överenskommelsen ska genomföras, säger Ylva Johansson.

Samtidigt presenterar i dag Arbetsmarknadsutredningen sina förslag för arbetsmarknadspolitiken. Enligt den bör Arbetsförmedlingen delas upp i en del som står för myndighetsutövningen och en del som stödjer arbetslösa. Utredningen ser en besparingspotential på 1,5 miljard kronor årligen på förvaltningsanslaget.

Att lägga ut jobbförmedlandet helt på privata aktörer är inte något som utredaren Cecilia Fahlberg förordar.

– Vi tycker att samma tjänster ska kunna ges både av offentliga och privata aktörer. Den som är bäst och levererar bäst resultat är också den som ska få större marknadsandelar, säger hon

Ylva Johansson kommenterar utredningen så här:

– Vissa av förslagen bedömer jag som relevanta och mycket intressanta, andra förslag kanske hamnar i ett annat ljus efter fyrpartiöverenskommelsen.

Är det i papperskorgen?

– Det får vi återkomma till gemensamt mellan de fyra partierna, men det är klart att det är lite ändrade förutsättningar, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista