Bankernas moral kan bli dansk valfråga

2:02 min

Efter skandalerna kring Danske Bank har flera partier kommit med förslag om hårdare kontroll av banksektorn i Danmark.

 – Bankernas agerande har återupplivat en traditionell kapitalistkritik. Den kommer framförallt från vänsterkanten, men också från Socialdemokraterna, säger Erik Holstein politisk kommentator på nättidningen Altinget.

”Banditter i habitter”, eller manschettförbrytare, har varit ett återkommande tema i dansk politik efter penningtvättsskandalen i Danske Bank och den så kallade cum-ex-härvan där bedragare plockat ut mångmiljardbelopp i återbäring för skatter som aldrig betalats in. Till och med den danska drottningen lyfte temat i sitt nyårstal.

Den borgerliga regeringen lanserade redan i höstas ett åtgärdspaket som bland annat innehåller mångdubblade böter för penningtvätt, starkare skydd för visselblåsare och mer pengar till banktillsyn. Men utspelen har fortsatt dugga tätt.

Socialliberala Radikale Venstre vill göra det lättare att straffa banktjänstemän, Socialdemokraterna har förespråkat offentliga representanter i bankstyrelserna och socialistiska Enhedslisten har öppnat upp för ett statligt övertagande av Danske Bank, om de fälls för penningtvätt.

Danmark kommer gå till Folketingsval innan sommaren och invandring, vård och klimat tros bli de största valfrågorna.

– Men även bankernas agerande kommer lyftas. Det kommer bli en större fråga än på många år, säger Erik Holstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista