En ordningsvakt utanför säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Chatt-app tas upp i terrorrättegång

1:58 min

Under onsdagen presenterade åklagaren sina nya bevis i rättegången mot sex personer som åtalats för terrorfinansiering. Tre av dem är också misstänkta för att ha förberett ett terrordåd.

Sveriges Radios Henrika Åkerman fanns på plats för att bevaka rättegången, som nu är inne på sin sjätte dag.

Under dagen lade åklagaren fram ny bevisning som handlar om de bombinstruktioner som den misstänkte 46-åring som köpt kemikalier haft i sin telefon. När han förhördes i förra veckan sa han att han inte visste hur instruktionerna hamnat där och att han inte tagit del av innehållet.

Det material som åklagaren presenterade idag är framtaget av säkerhetspolisen, och enligt det visar genomgången av telefonen att det är telefonens användare som själv anslutit sig till kanalen på chattapplikationen Telegram där instruktionerna fanns. Att instruktionerna fanns sparade i telefonen visar också att användaren har gått igenom kanalen, sa åklagare Per Lindqvist när han refererade underlaget i rätten.

Samtidigt presenterades också ett annat underlag från säkerhetspolisen, där bedömningen är att instruktionerna som fanns i telefonen är tillräckligt tydliga för att en lekman ska kunna tillverka en hemmagjord bomb med stöd av dom. Hur försvaret ställer sig till dessa uppgifter är fortfarande okänt.

Advokat Thomas Olsson som försvarar 46-åringen säger att han fick del av underlaget först igår, och att de behöver några dagar för att gå igenom det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista