Jens Stoltenberg presenterar sin regering.

Föryngring i ny norsk regering

På måndagsförmiddagen presenterade Norges nye statsminister Jens Stoltenberg sin regering. Den består av tio män och nio kvinnor. Det talas om om en ny generation politiker.

Högtidligen meddelade Jens Stoltenberg namnen på ministrarna i Norges nya rödgröna regering. Tio män och nio kvinnor.

Mediernas kommentatorer talar om att arbeidepartiledaren nu låter en ny politikergeneration ta över nästan helt och hållet. 60-talisterna dominerar stort.

Oväntade namn
Att socialistisk venstre-ledaren Kristin Halvorsen blir finansminister och senterpartiledaren Åslaug Haga kommun- eller regionminister var väntat.

Men kring utrikesministerposten har det spekulerats. Det blev Jonas Gahr Störe, Norska Röda korsets chef, tidigare nära medarbetare till Jens Stoltenberg och länge högra hand åt förra statsministern Gro Harlem Brundtland i FN:s Världshälsoorganisation.

Solheim biståndsminister
Uppmärksammad är utnämningen av förre socialistisk venstre-ledaren Erik Solheim till biståndsminister.

Somliga av de egna har inte glömt hur han drev på till exempel norsk medverkan i Natos aktioner i Kosovokriget för sex år sedan.

Folkhjälte blir minister
Detta, plus att partiet nu får synligaste ansvar för hela ekonomin, får kanske en och annan att tycka att socialistisk venstre när de för första gången klivit in i en regering, uppträder som allt för salongsfähiga.

Annars heter överraskningen Odd Eriksen, näringsminister, helt otippad, men folkhjälte sedan han för ett år sedan avvärjde en flygkapning över Norge när han i luften avväpnade en man med yxa.

Bengt Lindroth, Ekots Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".