EU-parlamentets plenisal.
EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Jean-Francois Badias/TT.

EU-parlamentet röstar om lobby-regler

1:49 min

I dag ska EU-parlamentet rösta om nya regler som kan tvinga ansvariga parlamentariker att redovisa sina möten med lobbyister som försöker påverka europeisk lagstiftning.

– En politiker som jobbar väldigt mycket med gasindustrin och aldrig träffar miljörörelsen kommer behöva svara på frågor varför han bara lyssnar på den ena sidan, säger Miljöpartiets ledamot Max Andersson.

Max Andersson är en av de ledamöter som jobbat för ökad öppenhet i EU-parlamentet. Han ser problem med att kommersiella intressen ofta urholkar lagstiftning, till exempel på miljöområdet och att företag har större möjlighet att påverka lagstiftare än andra lobbyister, som till exempel miljöorganisationer.

Förslaget som ledamöterna ska rösta om i dag skulle minska den obalansen menar han. Förslaget innebär att alla ledamöter som är ansvariga för en fråga och de som är ordförande i något av parlamentets utskott, ska behöva redovisa sina möten med lobbyister.

Moderaten Christofer Fjellner håller inte med.

Redan i dag är det svårt för intressegrupper och medborgare att få kontakt med lagstiftarna säger han. Krav på redovisning skulle göra det ännu svårare och det skulle särskilt minska inflytandet för de med mindre resurser - småföretag och vanliga medborgare. 

Frågan om parlamentariker ska redovisa sina möten med lobbyister kommer avgöras genom omröstning senare i dag. Men hur parlamentarikerna röstar kan bli oklart. Den största partigruppen, EPP, som svenska moderaterna och kristdemokraterna tillhör, väntas begära en sluten omröstning. Därmed skulle alltså en omröstning om ökad öppenhet i EU-parlamentets beslutsfattande ske bakom lyckta dörrar utan insyn.

Och just i den frågan är Christofer Fjellner och Max Andersson rörande överens.

– Det finns inga rimliga argument för att det ska vara hemlighetsmakeri kring den här omröstningen, säger Max Andersson.

– Jag förstår fullt ut de grönas upprördhet över att omröstningen är sluten. Vi hade en ganska våldsam debatt i partigruppen där vi stred med näbbar och klor mot den bisarra idén att ha en hemlig omröstning om transparens, säger moderaten Christoffer Fjellner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista