Pemiärministern vid monumentet.

Japanske ministern retar grannländerna

I Japan besökte landets premiärminister på måndagen en minnesplats för japanska krigsdöda. Besöket väcker redan starka protester från Kina och Sydkorea eftersom monumentet inte bara hyllar vanliga japanska krigsoffer utan dessutom flera dömda krigsförbrytare.

Spekulationerna om huruvida premiärminister Junichiro Koizumi skulle besöka minnesplatsen eller inte har rasat i månader, men i dag trotsade alltså Japans regeringschef kritiker både i Japan och utomlands och besökte Yasukuni, en minnesplats i Tokyo för Japans 2,5 miljoner krigsdöda.

Svaret från Kina blev snabbt och ilsket. ”Besöket är en allvarlig provokation mot det kinesiska folket”, säger Kinas ambassadör i Japan.

Våldsamma protester
I april utbröt upplopp i flera kinesiska städer i protest mot Japan och dess hantering av sin brutala historia i regionen. Japan varnar nu sina medborgare i Kina att vara försiktiga så att de inte attackeras.

Även Sydkorea reagerar skarpt mot besöket, och säger att det river upp gamla sår efter Japans krigsförbrytelser mot Korea. Detta eftersom minnesplatsen förutom vanliga japanska krigsoffer också hedrar flera av Japans grövsta dömda krigsförbrytare.

Ett planerat toppmöte mellan de japanska och koreanska ledarna ställs nu troligen in. Opinionsmätningar i Japan har visat att ungefär halva befolkningen inte vill att Koizumi ska fortsätta med sina provokativa besök i Yasukuni. Dagens besök var hans femte sedan han blev premiärminister 2005.

Besöket ett lagbrott
Nyligen slog en japansk domstol fast att Koizumis besök strider mot konstitutionen. Men anhöriga till krigsoffer såväl som konservativa japaner uppskattar Yasukuni, och Koizumis besök där.

Koizumi försvarar sitt besök med att han var där för att uttrycka Japans beslutsamhet att aldrig mera gå i krig. Han sa också att utländska regeringar inte ska lägga sig i hur Japan hedrar sina krigsdöda.

En talesman sa att Koizumi gjorde besöket i egenskap av privatperson, inte premiärminister. Men han anlände i sin officiella bil åtföljd av sina medarbetare.

Nils Horner, Mumbai
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".