Kritik mot slopad preskriptionstid för sexbrott mot barn

3:20 min

Regeringen vill nästa år ta bort preskriptionstiden för sexualbrott mot barn - och alla riksdagspartier säger ja till en sådan förändring. Men tunga juridiska experter är emot.

– Om man vill ge intryck av att vilja bekämpa brott är det här ett billigt och bra sätt, att ändra några siffror och bokstäver i lagboken, men jag tycker att utredningen visar att det inte kommer inte att leda något vart, säger Justitieombudsmannen Lars Lindström.

I juni räknar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson med att presentera ett lagförslag om att preskriptionstiden för sexualbrott mot barn ska avskaffas.

– Gärningsmännen ska veta att oavsett hur lång tid som det går, så kan lagens arm nå dig ändå. Det tycker jag är ett starkt argument. Det andra är att för barn så kan minnena komma upp långt, långt efter, när man som vuxen får klart för sig vad man varit med om.

Och vad är det för typ av sexbrott ni vill räkna in?

– Vi ska återkomma till var vi ska dra gränsen där. Vi har gjort en översyn av lagstiftningen, och i vart fall de allvarliga sexualbrotten ska räknas in där, säger Morgan Johansson.
 
Huvudregeln i Sverige är att alla brott preskriberas efter en viss tid. Därefter kan gärningsmannen inte dömas. Mord, dråp och terroristbrott preskriberas aldrig - och samtliga partier i riksdagen vill att det även ska gälla sexualbrott mot barn.

– Det handlar ju om att vi kanske kan få fler gärningsmän som faktiskt får sona för fruktansvärda brott som man har utsatt barn för, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

– Det kan vara en liten del som hjälper att klara upp de här väldigt allvarliga och fruktansvärda brotten, säger Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

Men en rad tunga remissinstanser - som Justitekanslern, Svea Hovrätt, Justitieombudsmannen och Sveriges Advokatsamfund - säger alltså nej. Från flera håll lyfter man fram att det redan finns en specialregel som gäller vissa brott mot barn: preskriptionstiden räknas från den dag målsäganden fyller 18 år.

Det går inte att slå fast att det är ett stort problem att sexualbrott mot barn preskriberas, säger Justitieombudsmannen Lars Lindström.

– Jag tycker att det är väldigt, väldigt tveksamt att ändra på preskriptionsbestämmelserna utan att det liksom behövs, det är min grundställning.

För många undantag från huvudregeln - att brott preskriberas - kan leda till oklarheter och misstag vid den praktiska tillämpningen, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

– Det är olämpligt med olika långa preskriptionstider också för brott med samma straffvärde, för det finns ju många andra brott som har precis samma straffvärde som de här brotten som det är fråga om, men där man inte förlänger eller tar bort preskriptionstiden, och det blir väldigt konstigt, säger hon.

Men justitieminister Morgan Johansson tycker att argumenten för regeringens linje är starka.

– Här talar vi om barnsituationen, där barnen är brottsoffret, och då är det ett särskilt fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista