De ska ha överfört pengar till IS

2:12 min

I terrorrättegången i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt tas i dag två fall av terrorfinansiering upp. Sex personer står åtalade, tre av dem misstänks också för att ha förberett ett terrordåd.

– Min klient gör gällande att han har skickat pengar till en person för välgörande ändamål, och han har inte haft någon insikt om att den här personen skulle vara kopplad till islamiska staten, säger advokat Thomas Olsson som försvarar en av männen.

I den rättegång som nu pågår i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt är sex personer åtalade misstänkta för terrorfinansiering, enligt åklagaren ska de via en betalningsförmedlare ha överfört pengar till personer i Turkiet och Uzbekistan, pengar som enligt åklagaren ska ha varit avsedda att användas av personer som kopplas till terrorgruppen IS.

I det fall av terrorfinansiering som hittills tagit upp i rätten har åklagaren sagt att pengarna var avsedda för personer som då stred för IS, och att ett syfte ska ha varit att köpa drönare.

I dag ska ytterligare två fall tas upp, och bevisningen är bland annat kvitton på överföringar och olika chattar som männen haft i sina telefoner.

Det här är det första åtalet om terrorfinansiering i Sverige på mer än tio år.

Som lagen är formulerad måste åklagaren inte bevisa att syftet varit att pengarna skulle gå till ett specifikt terroristbrott, utan det räcker lite förenklat att bevisa att de visste att pengarna skulle användas av en person eller sammanslutning av personer som begår det som i lagen kallas särskilt allvarlig brottslighet, som till exempel terroristbrott.

Vad som krävs för att bevisa det är en av de viktiga frågor som rätten nu kommer få ta ställning till, säger advokat Thomas Olsson.

– Min klient förnekar ju den här åtalspunkten och han gör ju gällande att han inte har överfört några pengar till IS eller till någon person som ägnar sig åt den typen av verksamhet som medför att man kan föras upp på olika sanktionslistor över terrormisstänkta personer, så det återstår att se vad som går att leda i bevis, säger advokat Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista