Pensionärer klarade 90-talet bra

Pensionärerna klarade sig bra under det ekonomiskt tuffa 1990-talet, och det var de fattigaste pensionärerna som klarade sig allra bäst. Det visar en ny rapport från Socialdepartementet.
1990-talet med budgetsanering och krispaket var ett ekonomiskt svårt decennium också för landets pensionärer. Men jämfört med resten av landets befolkning fick de det faktiskt bättre, enligt rapporten. Pensionärenas inkomster sjönk inte lika mycket som för resten av befolkningen, och de fattigaste pensionärerna, de med ingen eller lite ATP fick faktiskt mer pengar i fickan. Det säger Sara Örnhall-Ljung, utredare på socialdepartementet: –Pensionärerna som hade det sämst i början av 90-talet fick ändå en förbättring under 90-talet trots krisen, och det beror på att man förbättrat grundskyddet för pensionärerna Extra inkomster som pensionstillskottet, olika bostadstilläg och högre avdrag är orsaken. Lägstanivån har helt enkelt höjts. Men även om de fattigaste fått det bättre och pensionärernas inkomster utjämnats finns stora skillnader i pensionärsgruppen. De flesta kvinnor har mycket låg pension, medan de flesta männen har betydligt mer att leva på. Sara Örnhall-Ljung tror inte att alla känner igen sig i rapportens positiva bild – Det är självklart att det finns människor som har fått det mycket sämre än vad det ser ut i den här rapporten, men det är enskilda fall, säger Sara Örnhall- Ljung.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".