Muslimer mer utsatta nu än tidigare

Muslimer är betydligt mer utsatta inom EU nu än före den 11 september, visar en ny studie som gjorts av EU:s antirasistbyrå. Det gäller inte minst i Sverige.
I Sverige, Nederländerna, Storbritannien och Danmark har det varit en tydlig uppgång i antalet fall av misshandel av muslimer, och inom hela unionen har det, enligt dagens rapport, blivit betydligt svårare att tillhöra islam efter terrordåden den 11 september. Det handlar såväl om fysiskt våld som om trakasserier mot människor som visar sin tillhörighet öppet, och då kan man notera att det redan före attackerna mot World Trade Center i New York var svårt nog. Men vid dagens presskonferens fanns också en del positivt att säga. För många ledande politiker tog sitt ansvar efter den 11 september och har gått i spetsen i kampen mot främlingsfientlighet och rasism. Men mycket återstår. Inom kort kommer centret med en ny rapport. För i det upplysta 21:a århundradet brinner åter synagogor i Europa och personer attackeras enbart för att de är judar. Därför släpps i slutet av juni en ny studie av antisemitismen i Europeiska Unionen.
Willy Silberstein, SR:s Brysselkorrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".