SKL: Lagar hämmar vårdens utveckling

2:12 min

Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att lagstiftningen som skyddar den personliga integriteten måste lättas upp för att vården ska kunna få full nytta av digitaliseringen.

Frågan aktualiseras nu när många regioner är på väg att ersätta föråldrade journalsystem med nya vårdinformationssystem.

– Det är hög tid att vi på allvar börjar formulera regelverken efter dagens förutsättningar och de ambitioner som vi har vad gäller ökad hälsa och framför allt en mer nära vård och omsorg, säger Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på SKL.

Runt hälften av landets regioner är på väg att införa nya vårdsystem som kan göra mer än bara fungera som dokumentationsverktyg. Men i Region Skåne, som är först ut, tittar jurister nu på om det man vill använda systemet till är förenligt med lagstiftningen som ska skydda den personliga integriteten. Regionen vill bland annat dela journalsystem med privata vårdgivare och Skånes kommuner, och kunna göra datakörningar för att hitta personer som riskerar att drabbas av ohälsa.

Patrik Sundström på SKL menar att lagstiftningen i dag i alltför hög grad motverkar delning av uppgifter mellan olika vårdutförare, i stället för att sätta patienten i fokus. Det kan till exempel drabba äldre som får både kommunal omsorg och vanlig vård.
 
– Om information om hur en äldre har mått, ätit, druckit och sovit har dokumenterats i den sociala dokumentationen, så är det inget som primärvårdsläkaren ser, när den kommer på besök för att utvärdera läkemedelsbehandlingen, trots att just den typen av information kan vara superviktig för det här, säger Patrik Sundström.

Men när Datainspektionen granskar hur vårdgivare i dag lever upp till lagen hittas ofta stora brister. Det kan handla om regioner där nästan all personal har tillgång till alla journaler, eller där det inte går att spåra vem som varit inne i en journal. Det visar att lagarna behövs, anser Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen. 
 
– Om vi inte hade haft den här lagstiftningen, hur hade det då sett ut? Väldigt mycket personal hos olika vårdgivare kan ta del av en patients uppgifter, och det delas på en sekund. Den personal som behandlar en patient ska absolut kunna ta del av de uppgifter som man behöver, men inte flera, säger hon.
 
Patrik Sundström på SKL är övertygad om att det på ett bättre sätt går att förena integritetsskyddet och den nytta vården kan ha av digitaliseringen. Annars kan det bli svårt att uppfylla regeringens vision om att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025, säger han.
 
– Här behöver lagstiftaren ta ett större ansvar för att se hur den balansen ska se ut i det samhälle vi har nu med de nya digitala möjligheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista