Fotbollsspelare inspärrad i Thailand
1 av 2
Fotbollsspelare inspärrad i Thailand. Foto: Sakchai Lalit
Haakim al-Araibi
2 av 2
Haakim al-Araibi. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP

Bakgrund: Fotbollsspelare inspärrad i Thailand

2:00 min

I Thailand har ännu ett fall med en flykting med arabiskt ursprung fått stor uppmärksamhet. Nu handlar det om en Bahrainsk fotbollsspelare som varit inspärrad i Thailand sedan november förra året på begäran av Bahrainska myndigheter. Nu har bland annat flera kända fotbollsspelare och Australiens premiärminister begärt att spelaren ska släppas.

Den Bahrainske fotbollsspelaren, Haakim Al-Araibi, vädjar till omvärlden att stoppa hotet om att han ska utlämnas till Bahrain. Där är han dömd i sin frånvaro till ett långt fängelse straff för att ha vandaliserats en polisstation. Anklagelser han nekar till eftersom han vid tillfället spelade en fotbollsmatch som visades på tv.

Fallet med fotbollsspelaren är det andra på kort tid där Thailand hamnar i rampljuset för hur man behandlar flyktingar från arabvärlden. I mitten av januari var det en ung saudisk kvinna som skulle att utlämnas till Kuwait där hon riskerade att dödas.

Det som gör fallet med Al-Araibi speciellt är att han bor i Australien där han har flyktingstatus. Motivet till att han greps av de Thailändska myndigheterna i november förra året, när han reste till Thailand på semester, var att han fanns med på Interpols lista över efterlysta på order av de Bahrainska myndigheterna. En efterlysning som enligt Interpol togs bort när Al-Araibi fick flyktingstatus i Australien.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch så händer det att Thailand utnyttjar flyktingar från arabländerna för eget syfte. Phil Robertson är organisationens vice-chef i Sydostasien och han misstänker att Thailand använder dom här fallen som en möjlighet att utbyta tjänster med auktoritära gulf stater.

Nu har en domstol i Bangkok beslutat att behandla en officiell begäran från Bahrain att få Al-Araibi utlämnad. Den ansökan kommer ta domstolen flera veckor att behandla. Samtidigt växer trycket från omvärlden på de Thailändska myndigheterna att låta den 25-årige fotbollsspelaren att återvända till Australien.

Australiens premiärminister har i ett brev vädjat till Thailands premiärminister att låta Al-Araibi återvända till Australien. Det internationella Fotbollförbundet FIFA och Internationella olympiska kommittén uppmanas nu av idrottsutövare runt om i världen att sätta press på Thailand att släppa Al-Araibi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista