Därför släpper SD kravet på swexit

2:23 min

Den stökiga processen när Storbritannien nu ska lämna EU är en av orsakerna att Sverigedemokraterna tonar ner kravet på svenskt utträde.

Det säger partiledare Jimmie Åkesson i Studio Ett.

- Jag ser inga utsikter för att Sverige kommer att lämna EU. Även om jag tycker det så kommer det inte att ske inom överskådlig tid och då får man fråga sig hur man bäst uppnår det syfte vi är ute efter, nämligen att återföra så mycket makt som möjligt till Sverige och de andra medlemsstaterna, säger Jimmie Åkesson och fortsätter.

– Då har vi landat i att det är bättre att arbeta inifrån unionen tillsammans med andra kritiker som finns och som växer sig starkare runt om i Europa idag.

Jimmie Åkesson ville framhålla att SD är för frihandel och samarbete kring brottslighet, miljö och andra problem.

– Vi har varit lite otydliga med det. Många väljare har fått en bild av att vi är ett protektionistiskt parti som är motståndare till handel och samarbete i Europa och nu försöker vi nyansera den bilden på olika sätt.

Sverigedemokraterna är sist av riksdagspartierna med att lägga utträdeskravet ur EU åt sidan.

I höstas deklarerade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att han vill pausa partiets utträdeskrav. Han förklarade då att han inte vill buntas ihop med den "reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder".

Jimmie Åkesson ville inte "ropa på utträde" ur EU och sa att brexitdebatten bidragit till det.

– Det är klart att det skulle vara direkt ansvarslöst i det här läget att kräva gå ut och säga att Sverige ska lämna unionen idag innan vi vet hur det går i Storbritannien, och vad det är för typ av brexit vi kommer att se där.

Hör hela intervjun i klippet nedan