Delad bild: en man med en skylt med texten Stop Brexit, en annan man med en annan skylt där det står "att fördröja är förräderi".
Frågan om britterna ska få rösta i EU-parlamentsvalet om brexit fördröjs är inte avgjord. Foto: Adrian Dennis/TT, Matt Dunham/TT.

Britterna kan tvingas ställa upp i EU-valet

2:02 min

En längre försening av brexit efter den 29 mars skulle, enligt juristerna i europaparlamentet, innebära att landet måste hålla EU-valet i maj. Det visar en intern utredning av europaparlamentets jurister, som Ekot tagit del av.

Den brittiska regeringen vill omförhandla utträdesavtalet men EU säger blankt nej. Samtidigt säger en klar majoritet av ledamöterna i det brittiska parlamentet att de inte accepterar en hård brexit utan avtal. Därför framstår det som allt mer troligt att man kommer behöva skjuta på utträdet.

– Två månaders förlängning gör ingen större skillnad. Så det är troligt att vi deltar i EU-valet i maj, men det kommer bli rörigt, säger den brittiska EU-parlamentarikern Molly Scott Cato från brittiska Miljöpartiet, The Green Party.

Vad som egentligen gäller om man skjuter på brexit över EU-valet är oklart. Källor som Ekot varit i kontakt med säger att det finns olika politiska lösningar men ingen lösning som fungerar bra juridiskt.

Ett alternativ är att den brittiska regeringen väljer ledamöter till EU-parlamentet. Så gör man till exempel när ett land blir EU-medlem under en mandatperiod.

Ett annat alternativ vore att britterna helt enkelt fick gå och rösta i EU-valet som om inget hade hänt.

Det är ett alternativ som EU-parlamentets egna juridiska experter förordar. Enligt ett internt rättsligt utlåtande som Ekot tagit del av säger experterna att så länge Storbritannien är medlem i EU, och brittiska medborgarna därmed är EU-medborgare, så är det landets skyldighet att anordna val till EU-parlamentet.

Och är Storbritannien fortfarande medlem vid, citat, "en tidpunkt nära valet" så måste landet delta. Något annat vore ett brott mot EU:s fördrag.

I ett sådant läge skulle planerna på att minska antalet ledamöter från 751 till 705 sannolikt skjutas på framtiden. Det skulle i sin tur innebära att Sverige inte får ett extra mandat som planerat.

Frågan är också hur länge de brittiska ledamöterna skulle sitta i parlamentet om de deltar i valet i maj. Det politiskt logiska vore så klart om de satt fram tills dess att Storbritannien lämnar EU. Men i det rättsliga utlåtandet hänvisar experterna till paragraf 14.3 i EU:s fördrag där det står: "Europaparlamentets medlemmar ska väljas genom allmänna, direkta, fria och hemliga val för en period av fem år".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista